Hvilket glas skal du bruge til hvilken drink?
Kategorisering af cocktails – eller klassificering af cocktails – er processen at inddele cocktails i grupper, der hjælper til forståelsen af opbygning, smag og funktion.
Og hvad betyder det så?
I denne artikel får du større indblik i hvorfor cocktails kategoriseres og hvordan det hjælper bartendere med at opfinde nye cocktails, der er afbalancerede og smagfulde.
Klassisk cocktailglas
Her er hvad langt de fleste mennesker nok forbinder med ordet cocktail. Glasset med den elegante høje stilk og brede åbning på toppen, er blevet synonym med cocktailverdenen, ikke mindst takket være de mange film og tv-serier der har populariseret visse cocktails serveret i netop denne type glas.
Cocktailglasset bruges udelukkende til at servere cocktails i, der har været shakede eller omrørte for dernæst at blive serveret afkølet. Den høje stilk skal sikre at hånden ikke varmer glassets indhold.
Glasset blev i sit tid designet med tanken om, at traditionelle cocktails afgav en masse aromaer, som næsen kunne indånde og gøre en del af smagsoplevelsen.
Glasset kendes også som et Martiniglas, da en Martini jo netop kendes ved sin blomsteragtige og urteagtige karakter.
Eksempler på cocktails der serveres i det klassiske cocktailglas inkluderer Cosmopolitan, Martini,
Coupé-glas
Coupé-glasset er kendetegnet ved at have stilk og en bred skål, et alternativ til det klassiske martiniglas, som er lettere at spilde fra. Men tanken bag glassene er den samme; servering af afkølede cocktails, som stilken forhindrer at du varmer med hånden når du drikker.
Originalt blev coupéglasset brugt til at servere champagne i, men gennem de seneste århundreder har bartendere altså “stjålet” det og brugt det til at lave cocktails i. Og det er blevet det mest populære cocktailglas i verden.
Populære cocktails der serveres i coupéglas inkluderer: Clover Club, Porto Flip, Alexander, Mary Pickford samt Sidecar.
Highball-glas
Highball-glasset er det perfekte valg, når det kommer til at “bygge” en cocktail med mix af is og ingredienser shaket i en shaker.
Størrelsesmæssigt er et highball højere end et lowball (sjovt nok), men lavere og tykkere end et Collins glas.
Highball, eller Hi-Ball, er typer af cocktails der næsten altid består af kulsyreholdige drikkevarer, f.eks. sodavand eller danskvand.
Traditionelt set har Highballs aldrig tilladt juicer og safter, men eksempler på nyere cocktails som Mojito har ændret på det syn.
Andre eksempler på Highball cocktails er: Rom & Cola, Gin & Tonic, Bloody Mary samt Whisky & Danskvand.
Lowball-glas
Du havde næsten gættet hvad der kom næst, eller …?
Lowball, eller Old-fashioned eller Rocks Glass, kært barn har mange navne. Lowballs er cocktails der serveres i små robuste glas, typisk spiritus der bedst nydes i mindre mængder med is.
Lowball fik sit andet navn, nemlig Old-fashioned, efter en populær drink af samme navn, som er et mix af alkohol, sukker, bitter og likør.
Eksempler på lowball cocktails er Negroni, Old-fashioned, Rusty Nail samt Black Russian.
Collins
Collins er et glas opkaldt efter en cocktail af samme navn, nemlig Tom Collins. Glasset minder i sin form meget om et highball, men er højere og smallere.
Collins-glasset kendes også som et cooler glass, et navn det har fået fordi idéen med det netop er at drinken holder sig køligere i det høje cylinderformede glas med is i.
Eksempler på cocktails der typisk serveres i et Collings-glas er Tom Collins, Harvey Wallbanger, Horse’s Neck samt Ramos Gin Fizz.
Hurricane
Hurricane er et højt, kurvet glas, der er formet som hurricane lamper og vaser.
Glasset bruges til at servere Hurricane-cocktailen, hvorfra det også har fået sit navn, sammen med andre kendte cocktails som Piña Colada, Blue Lagoon og Scorpion.
Hurricane tjener i langt højere grad et dekorativt formål, frem for et funktionelt. Typisk er cocktails serveret i hurricanes inspireret fra tropiske kulturer og forståelser, som f.eks. Tiki, hvorfor det også netop er de mere farverige eller frosne cocktails vi ser i denne type glas.
Margarita
Margarita er en variant af det klassiske cocktailglas, eller et coupe-glas, der typisk bruges til at servere cocktailen Margarita i.
Glasset er kendetegnet ved en lille ekstra skål i bunden, der giver plads til lidt mere indhold og giver det ekstra finesse.
Typisk er dette glas reserveret til udelukkende Margarita-cocktails, men man ser til tider andre drinks, typisk med frugtsaft, serveres i det.
Flute
Flute, Champagne Flute eller Champagnetulipan, er et højt tyndt glas på stilk der typisk bruges til at servere champagne eller cocktails med champagne i med.
Et flute-glas er designet til at begrænse tabet af kulsyre, frem for f.eks. coupe-glas og andre glas med bredere munde, der hurtigt mister boblerne.
Der findes masser af spændende cocktails der kalder på et flute-glas, eksempler er Bellini, Death in the Afternoon, Mimosa og French 75.