Menukort

Sådan vælger du musikken til dit cocktailparty

Musik til fester er ikke bare beats og rytmer, der dunker lidt i baggrunden, det er pulsen af festen, der sætter tonen, fortryller atmosfæren og skaber de underliggende rammer der giver dine gæster lyst til at mingle og sludre.

At vælge musikken til dit cocktailparty er lige så vigtigt som at vælge mad, snacks og drinks, for den er absolut afgørende for en succesfuld fest.

At vælge musik der tiltaler størstedelen af dine gæster er super vigtigt for, at skabe en god atmosfære til festen. Musik har det magiske element i sig, at den kan løsne stemningen og få folk til at interagere og snakke. Når gæster hører musik de kan lide, stiger deres humør næsten med det samme, øger deres komfort, og kan endda få dem til at blive længere til festen.

En velovervejet playlist, der blander genrer, æraer og temaer spiller som et universelt sprog, der appellerer til flere typer, og fungerer som en bro mellem forskellige aldersgrupper og kulturelle baggrunde.

Når du viser hensyn til forskellige smagspræferencer, viser du samtidig respekt og eftertænksomhed, der gør at dine gæster føler sig velkommen.

FORSTÅ HVAD DER TÆNDER EN GNIST HOS DINE GÆSTER

Demografi

Når du kender dit publikum, er det langt lettere at planlægge den perfekte fest. Det er dine gæsters oplevelse, der til sidst afgør om det har været en god fest.

Lav en liste over dine gæsters:

  • Aldersgruppe(r)
  • Smag
  • Hvad de typisk danser til
  • Hvor de kan lide at gå ud

 

Din liste kan hjælpe med at guide dig i én eller flere retninger, når du skal sætte playlister sammen.

Tips til at forstå dine gæsters musiksmag

Det behøver ikke at være gætteri, når du skal til at lave dine playlists til dit cocktailparty.

Her er nogle enkle tips til at lære dine gæsters smag at kende:

Spørg i invitationen: Når du sender invitationen til dit cocktailparty afsted, enten med post eller på SMS, så spørg samtidig hvad gæsterne hører af musik, eller hvad de danser til for tiden. Det viser ikke alene at du virkelig gør dig umage for at sætte en fed fest sammen, men også at du er imødekommende over for præferencer, begge giver større chance for flere tilmeldinger.

Brug Facebook og Instagram: Scroll gennem dine gæsters SoMe profiler for at se om der er opslag der enten indeholder musik, eller handler om musik, f.eks. koncerter eller byture.

Brug dine oplysninger om demografi: Du har lavet en liste over dine gæsters alder, baggrund, hvor de går i byen mv. Brug oplysningerne til at mixe musiknumrene til noget der rammer.

Hav altid plan B klar: Du starter selvfølgelig med den playlist du nu har analyseret dig frem til. Men vær klar med en anden playlist i tilfældet af at din første ikke rykker som forventet. Det gælder alle festens stadier.

Mærk efter og skift: Jeg plejer altid at starte mine cocktailparties med en blandet playlist, for ligesom at se hvordan gæsterne finder sig til rette. Hvis jeg kan mærke der mangler tempo eller rytme, så skifter jeg undervejs.

Sæt den rette stemning med forskellige musikgenrer

Passende Musikgenrer til et Cocktailparty

Som sagt er valget af musik afgørende for et succesfuldt cocktailparty, og du kan gøre rigtig meget selv for at finde de helt rigtige musiknumre til playlisterne.

Forskellige musikgenrer kan være med til at skabe den helt rigtige stemning til dit cocktailparty, fra chillout til dansemusik. Her er nogle af de mest passende musikgenrer til cocktailparties, hver med sin appel.

1. Jazz

For rigtig mange mennesker, er jazz og cocktails to alen af én lang. Jazz er ofte associeret med cocktailkultur, da begge har flere facetter og ansigter. Jazz fungerer bare rigtig godt til et klassisk cocktailparty, som et sofistikeret backdrop der fremmer mingling blandt gæsterne. Kig efter kunstnere som Miles Davis, Duke Ellington, Eddie Higgins Trio og Tommy Flanagan.

2. Chill

Chill-out er et oplagt valg, når du vil skabe en afslappende tilbagelænet atmosfære, hvor gæsterne kan slappe af og være til stede i samtalerne. Jeg er vild med Ibiza-mixes, særligt Cafe del Mar og Chill House.

3. Lounge og electronic

Lidt i samme stil har du lounge-musik, der byder på sofistikerede rytmer, der hensætter dig til en high-end cocktailbar i byen. Lounge musik skifter typisk lidt i tempo, men uden at blive alt for dominant. Kig efter kunstnere som St. Germain, Groove Da Praia, Luca Giacco og Eve St. Jones.

4. Bossa Nova

Bossa Nova bringer en frisk, mild lyd ind i lokalet, med sine brasilianske toner, der blander jazz og sambarytmer. Find kunstnere som João Gilberto, Antônio Carlos Jobim, Nouvelle Vague og Nara Leão.

5. R&B og Soul

R&B og Soul er genrer der bringer et fint mix af hjertevarmende melodier og bløde rytmer, der giver omgivelserne en følelse af intimitet og afslapning. Kunstnere som Al Green, Aretha Franklin, Marvin Gaye og Ray Charles, er blot nogle der kan give dit cocktailparty dybde.

6. Klassisk

Klassisk musik giver et strejf af finesse og respekt. Piano-sonataer, streng-kvartetter eller lette symfonier kan skabe en særlig kultiveret stemning. Klassisk musik er særligt egnet til mere formelle cocktailparties, det kunne være i forbindelse med noget erhverv. Kunstnere som Mozart, Beethoven, Dabussy og Bach er sikre valg.

7. Pop

Pop er en god all-round genre, der både byder på rolige ballader og energiske dansenumre. De fleste mennesker har flere pop-numre de kan lide, og er noget de kender fra radioen. Kunstnere som Madonna, Michael Jackson og The Weekend skal nok skabe en god stemning.

Sammensæt playlisten

At sammensætte den perfekte playlist til dit cocktailparty, kræver eftertænksomhed og overvejelse, der tager højde for variation, længde og flow i musikken.

Start med at bestemme længden af din playlist, altså hvor længe den skal spille. Optimalt set skal den jo dække hele festen, og faktisk gerne lidt længere, da der (forhåbentlig) gerne er nogle gæster der bliver hængende lidt længere. Jeg plejer aldrig at lave en playlist under 50-60 numre, hvilket holder til til en fest på 3 timer.

Variationen af genrer i playlisten skal dække størstedelen af dine gæsters musiksmag, eller som minimum ikke være forstyrrende for dem, mens de samtidig sætter stemningen under festen og holder temaet. Inkluder et mix af musik med forskellige tempi, der passer til festens forskellige faser, såsom til velkomst og når det er ved at være tid til at lukke festen ned.

Arranger din playlist til at starte med blide melodier og rytmer, der gør det let for dine gæster at falde i snak med hinanden og sætter en behagelig afslappet stemning. Løbende skal musikken intensiveres i takt med at snakken flyder blandt gæsterne. Som festen nærmer sig sin afslutning, skal musikken trappes ned i tempo, med bløde toner der på en hensynsfuld måde signalerer at enden er nær.

Denne hensynsfulde måde at sammensætte en playlist på, sikrer et naturligt flow og gør humøret blandt gæsterne bedre, samtidig med at festen holder en konsistent god stemning hele vejen igennem.

Mix musikgenrer uden at bryde stemningen til festen

At mixe forskellige musikgenerer, uden at bryde stemningen under festen, kan du klare ved at indtænke disse tips. 

 

1. Start med den stemning du ønsker

Definer den stemning, du ønsker at skabe til dit cocktailparty, og udvælg nogle genrer der matcher på beskrivelsen. Selv om genrerne varierer, kan de sagtens skabe en god lytteoplevelse, hvis de tilpasses stemningen.

2. Brug overgangsnumre

At skifte genre undervejs kan sagtens gøres nænsomt, f.eks. kan et R&B nummer fortsætte over i et jazz-nummer, mens pop kan gå i forvejen for et dance eller 80’er partymusik.

3. Hav kontrol over tempoet og energiniveauet

Skift tempo og energi i sangene med bløde overgange, så der ikke er for mange kontraster, der kan forstyrre. Hvis du vil fra chill-out til moderne klassikere, kan du skyde lidt lounge, soft rock eller R&B ind mellem for at gøre overgangen blødere.

4. Find remixes af kendte sange

Brug remixes og coverversioner af kendte sange til at gøre overgangene mellem forskellige genrer behageligere. Der produceres masser af coverversioner for at trække nye kunstnere frem på musikscenen, så er relativt let at finde.

5. Vær opmærksom på tekster og temaer

Læg mærke til sangtekster og temaer i sange, som kan tale til følelser eller minder.

6. Hold øje med feedback

Hold øje med dine gæsters reaktioner på musikken der spilles, og vær klar til at skifte. Hvis et skift i genre bryder buzzen i rummet, så skift tilbage.

Gode apps til musik og playlister

Spotify

Spotify er en af de største og bedst kendte apps til at streame musik og lave playlists med. Med Spotify kan du lave personlige playlists, udforske populære playlists og endda bruge “Collaborative Playlists” til at mixe dine gæsters favoritter ind.

Find Spotify her

Apple Music

Apple Music er kendt for at have et stort musikbibliotek og nem integration mellem Apple-enheder.

Google Play

Google Play tilbyder også et kæmpe musikbibliotek, samt gode muligheder for at lave playlists og styre dem. Desuden giver Google Play muligheden for at lægge egen musik ind, som gør oplevelsen mere personlig.

Pandora

Pandora er bedst til at oprette stationer i stedet for afspilningslister, og Pandora bruger sit Music Genome Project til at afspille musik, der ligner den kunstner eller det spor, du starter med. Det er fantastisk til at skabe en stemning med minimal indsats.

Tidal

Tidal, der er kendt for sin high-fidelity-lydkvalitet, er en fremragende mulighed for lyd-snobber, der ønsker at skabe effektfulde afspilningslister med den bedste tilgængelige lyd. Den indeholder også omfattende kurerede afspilningslister efter genre, humør og aktivitet.

Find Tidal her

Amazon Music

Tjenesten kommer med et stort katalog af sange, med muligheder for oprettelse af afspilningslister. Du kan også tilslutte det med Alexa til stemmestyret musikafspilning, hvilket er praktisk under en fest.

Soundcloud

Ideel til at opdage uafhængige og upcoming kunstnere og unikke numre. SoundCloud giver dig mulighed for at oprette og dele afspilningslister med både kendte og mindre kendte numre.

Youtube

Ved at udnytte YouTubes omfattende udvalg af musikvideoer og numre giver YouTube Music mulighed for nem oprettelse af afspilningslister og kan foreslå ny musik baseret på dine præferencer og tidligere aktiviteter.

Mixcloud

Mixcloud henvender sig primært til DJs og andre musikelskere, der elsker at have en finger med i spillet og nyder længere sæt.

Hav styr på lydniveau og lydkvalitet

Et godt og passende lydniveau til dit cocktailparty er med til at sikre, at dine gæster kan nyde balancen mellem at tale sammen og nyde musikken i baggrunden. Her er nogle tips til at justere lyden, så du får den optimale balance mellem underholdning og samtale:

Lav din egen lydtest: Før gæsterne ankommer, så afprøv lige forskellige lydniveauer. Hvis der er dækket op, eller bestemte områder hvor gæsterne skal opholde sig, så er det der du skal være særligt opmærksom.

Vær obs på akustikken i lokalet: Rum med mange hårde overflader, som glas og beton, kan forårsage ekko og gøre det sværere at kontrollere lydniveauet. Brug tæpper, gardiner eller anden blød indretning til at absorbere lyd og reducere genlyd.

Sæt højtalerne de rigtige steder: I stedet for at have få højttalere, der spiller højt, overvej at have flere mindre højttalere spredt omkring i lokalet. Dette kan hjælpe med at distribuere lyden mere jævnt og holde volumen på et niveau, hvor det ikke forstyrrer samtaler.

Justér volumen efter antallet af gæster: Som regel kan du tillade dig at skrue lidt op for musikken, når lokalet fyldes op. Flere mennesker absorberer lyd, og en mild stigning i volumen kan hjælpe med at bevare energien uden at forstyrre samtaler.

Spørg dine gæster: Husk løbende at spørge dine gæster om lydniveauet er passende. Igen, det at du viser hensyn til de enkelte gæsterer med til at afgøre, om du har lavet et ordentligt cocktailparty.

Overvej DJ eller live band

I planlægningen af dit næste cocktailparty skal du overveje om du selv vil stå for at levere musik, eller om du vil hyre en DJ eller band til at spille. Hvert valg har sine fordele og ulemper, så det er vigtigt at du gør op med dig selv, hvad dit budget er, hvad det er for en type fest du vil holde og hvad dine gæsters forventning vil være.

Vi har været gennem det med selv at lave playlist og træffe de rette valg i forhold til genrer og variation, så lad os kigge på mulighederne for at hyre DJ eller live band til festen.

Hyr en DJ

En DJ kan virkelig løfte stemningen til din fest. DJs er eksperter i at læse en fest og stemningen, og kan tilpasse musikken løbende i realtid for at sikre, at dine gæster har det sjovt. De kan skifte spor og genrer baseret på publikums reaktioner, hvilket er noget en forudbestemt playlist, eller et liveband med repertoire, ikke kan tilbyde.

Vælg en DJ med god erfaring: Sørg for at hyre en DJ, der har erfaring med den type begivenhed, du afholder. En god DJ har et bredt udvalg af musik og skal kunne håndtere forskellige musiksmage.

Kommunikation er nøglen: Vær klar i din kommunikation omkring festens tema og den ønskede stemning. Giv også DJ’en besked om eventuelle særlige sange, du ønsker spillet eller undgået.

Tjek anmeldelser: Før du booker, er det en god idé at tjekke anmeldelser eller bede om referencer. Det kan give dig en bedre idé om, hvor pålidelig og professionel DJ’en er.

Hyr et liveband

At have et liveband til at spille til din fest, tilføjer en helt unik og personlig atmosfære. Live musik er med til at skabe en uforglemmelig oplevelse for dine gæster.

Vælg bandet ud fra festens tema: Vælg et band, hvis stil passer til din fest. Uanset om det er jazz, rock, eller noget helt tredje, skal musikken komplementere den overordnede stemning. Mange bands har en hjemmeside hvor deres repertoire fremgår.

Plads og teknik: Husk at tage højde for, hvor meget plads bandet vil kræve, og om lokalerne har den nødvendige teknik, bandet skal bruge. Mange bands har deres eget udstyr som de medbringer til spillejobs, og det er som regel den bedste løsning at gå med, for så er det tekniske ude af dine hænder.

Forventningsafstemning: Ligesom med en DJ, sørg for at diskutere dine forventninger til repertoire og optræden, så bandet kan forberede sig bedst muligt.

Wrap-up

Musik spiller en afgørende rolle i atmosfæren til enhver cocktailfest. Fra valg af genre til lydniveau og valget mellem DJ, liveband eller en forhåndslavet playlist, hvert element bidrager til festens succes. Her er en sammenfatning af de vigtigste punkter til at vælge og bruge musik effektivt til din næste fest.

For det første er det vigtigt at forstå din publikums musiksmag, hvilket kan gøres ved at sende en forudgående undersøgelse eller ved at observere gæsternes interaktioner med musikken under festen. Ved at inkludere en bred vifte af musikgenrer sikrer du, at alle dine gæster hører noget, de kan lide, hvilket skaber en inkluderende og behagelig atmosfære. Jazz, klassisk, bossa nova, R&B, chill-out, pop og dance samt lounge og elektronisk musik er blot nogle af de genrer, der kan løfte stemningen og tilpasse sig forskellige fester og publikummer.

Hvis du vælger at hyre en DJ eller et liveband, giver dette dynamik og tilpasningsevne til musikvalget, da de kan reagere på stemningen blandt dine gæster og justere musikken i realtid. Dette er noget en forhåndsoprettet playliste ikke kan tilbyde i samme grad. Dog kan en godt sammensat playliste være et budgetvenligt alternativ, der stadig kan skabe fantastiske oplevelser, hvis den er velovervejet.

Endelig er det afgørende at overvåge lydniveauet for at sikre, at musikken komplementerer samtaler frem for at dominere dem. Dette opnås bedst gennem strategisk placering af højttalere og ved nøje at vælge musik, der ikke er for overvældende.

Ved at følge disse råd kan du skabe et mindeværdigt og stemningsfuldt cocktailparty, hvor musikken spiller en central rolle i at definere festens karakter og sikre, at dine gæster har en fantastisk aften.