Sådan shaker du cocktails som en pro
En stor del af alle cocktailopskrifter kræver et godt shake, som også er den sjoveste og mest underholdende del ved at være bartender, eller ved at betragte en bartender i aktion.
At lære at at shake ordentligt kan virkelig gøre forskel, i forhold til at gøre dine cocktails bedre. Med et par tips og tricks i ærmet, og lidt øvelse, bliver du klar til at shake som en pro på ingen tid.
Hvorfor shakes cocktails?
En cocktail shakes ikke blot fordi det ser flot og flashy ud, der er gode grunde til at cocktails shakes.
Tommelfingerregler er, at en cocktail skal shakes når du skal mixe med ikke-alkoholiske drikke, mange smage, eller tunge ingredienser som fløde og æg.
De overordnede formål med at shake er at:
- Mixe cocktailens ingredienser så de sammen danner en ny unik smag.
- Gøre cocktailen luftigere.
- Afkøle cocktailen.
- Fortynde cocktailen nok til at tage den værste styrke, så du får større nydelse når du sipper.
Nogle mennesker vil måske sige, at de foretrækker den stive cocktail med masser af punch. Men idéen med cocktails er ikke at du skal drikke dig selv under bordet efter 2-3 stykker, og det er derfor de shakes og fortyndes med vand.
Udover det, så smager mange cocktails langt bedre efter de er blevet fortyndet lidt. Vandet hjælper med at åbne for smagene, blande dem til én samlet smag samt tæmmer alkoholen. Du ser f.eks. også mange whisky-connaisseurs tilføje en sjat vand når de tager en dry whisky.
Typer af shakere
Der findes overordnet tre forskellige typer af shakere; Cobbler, Boston og French, alle med hver deres egenskaber og charme. Shakeren er et af bartenderes bedste redskaber, og du skal være ét med den.
Cobbler
Cobbler-shakeren er en god begynder-shaker, og derfor også populær i mange hjemmebarer. En Cobbler består af tre dele; en metalbeholder, en si samt et låg. Ofte behøver du heller ikke engang jigger (målebæger), da låget som oftest kan indeholde 2 cl.
Fordele
- Let at få fat i
- Let at bruge
- Ikke behov for mere tilbehør
Ulemper
- Tager længere tid at shake med
- Kan være stram
- Fryser hurtigere til
- De helt billige har for store huller i sien der ikke holder alle ingredienser tilbage
Boston
Boston-shakeren er en mere avanceret shaker, henvendt til de øvede og professionelle bartendere. Boston-shakeren består udelukkende af metalbeholder samt glas, men uden si. Shakeren bruges ved at skubbe glasset op i metalbeholderen med et godt tryk, og på samme måde trykke på siden af metalbeholderen for at frigøre. Det kræver øvelse at få gjort shakeren tæt så du ikke smadrer glasset eller har cocktail ud over hele skjorten.
Fordele
- Hurtig
- Enkel at rengøre og genbruge
Ulemper
- Glasset kan ødelægges
French/Parisian
French-shakeren er en blanding af de to andre shakere, en hybrid om du vil. En French Shaker har et mere sofistikeret look, den er høj og slank med flotte bløde kurver der gør den let at håndtere. Ligesom en Boston, har en French shaker heller ingen si indbygget. Den minder meget om en Cobbler, dog er den lettere at bruge og åbne.
Fordele
- Elegant og stilren
- Let at bruge
- Let at rengøre
Ulemper
- Dyrere at anskaffe
Round up om shakere
Materiale er en vigtig faktor når du skal vælge en shaker. De fleste cocktail shakers er lavet i rustfrit stål, fordi det er holdbart, let at rengøre, fanger ikke tunge aromaer og smag, samt opretholder temperaturen langt bedre.
Mange bartendere ynder desuden at bruge to metalbeholdere i en Boston-shaker, i stedet for et glas. Hvis du først lige skal til at starte med at mixe og endnu ikke ved om du vil gøre mere ud af det, kan du starte med en Cobbler. Omvendt, ved du allerede at du vil udvikle dig, så invester i en Boston eller French shaker.
Sådan shaker du en cocktail
Selve processen med at shake en cocktail er jo i sig selv ret simpel., du hælder ingredienser i shakeren og, ja, shaker. Det tager vel i gennemsnit ca. 1-2 minutter fra du begynder at hælde ingredienser i, til du siler cocktailen i glasset. I langt de fleste tilfælde ser processen således ud:
1. Hæld ingredienserne i shakerens beholder
2. Fyld shakeren med is, enten før eller efter ingredienserne
3. Fastgør låg eller glas
4. Hold shakeren med begge hænder, en hånd på hver stykke, og ryst kraftigt i en horisontal retning over skulderen
5. Ryst/shake i ca. 10-15 sekunder eller indtil du kan mærke at shakeren fryser udenpå
6. Sil cocktailen i et afkølet glas
Hvor længe skal du shake en cocktail?
Typisk shakes en cocktail omkring 10-15 sekunder, eller indtil stålet bliver frosset. Når du først har teknikken på plads, er dette tid nok til at shake en perfekt cocktail. Det er også muligt med saft og kraft at gøre det på kortere tid.
Nogle cocktails tager desuden længere tid at shake end andre, det er typsik cocktails der indeholder æg eller fløde som ikke mixer godt. Her skal du ofte op og bruge 25-30 sekunder. Cocktails med æg skal oftens gøres ‘dry’, altså uden is, så shake ingredienserne en omgang først og kom derefter is i shakeren og fortsæt.
Tips til en bedre shaking-teknik
Selvom den helt basale shaking-teknik er rimelig enkel, er der stadig flere ting du kan gøre for at sikre en bedre cocktail.
Shake til en rytme. Mange bartendere nyder at shake til en rytme de kører inde i deres eget hoved, det gør det langt lettere at få en konsistent bevægelse der kan give den nødvendige kraft.
Shake kraftigt. Shaking skal ikke foregå blødt og afslappet, shaking skal foregå med saft og kraft. Nyd den motion du får af de meget intensive sekunder med shakeren mellem hænderne.
Overfyld ikke shakeren. Giv ingredienserne masser af plads til at kunne blive rystet sammen. En gennemsnitlig shaker kan have til ca. 2-3 cocktails i sig.
Få et godt greb om shakeren. Et godt fast greb på begge ender af shakeren er virkelig vigtig for at sikre at den holder sammen når du går i gang. Sørg for altid at have en finger presset solidt mod én af enderne.
Shake over skulderen. Som tidligere nævnt, er den bedste teknik at shake horisontalt over skulderen, det er her du kan få mest kraft i bevægelsen.
Ice Ice Baby
Is er ofte en overset, eller rettere undervurderet ingrediens i cocktails, netop fordi vi jo i Danmark er kendt for at have meget rent vand. Men husk på, at når isen shakes fortyndes blandingen af cocktailen, og det vand skal være helt rent. Hvad det betyder er, at hvis du selv står for isterninger, så sørg for at de er frosset rent, f.eks. i en isterningpose.
Husk også at:
- Jo mindre isterningerne er jo mere vand giver de, så overvej et kortere shake.
- Knust is opløses hurtigere og bruges meget sjældent.
- Isterninger ikke skal genbruges.
Det bedste er store eller semi-store isterninger, hvor kanterne bliver smadret af.
Der er desuden forskel på ‘wet’ og ‘dry’ is, hvor dry er når du tager isen direkte ud af fryseren.